NL | FR | EN | DE

De natuur is jarig!

Mars door het Zoniënwoud en ecoductwandelingen voor Natura 2000 met feestelijke drink.


Op 21 mei is het de jaarlijkse Europese Natura 2000 Dag. Het wordt een bijzondere editie want het is dertig jaar geleden dat de Europese habitatrichtlijn en het LIFE-programma werden goedgekeurd. Daarbovenop vieren we de 5e verjaardag van de erkenning van de integrale bosreservaten van het Zoniënwoud als UNESCO Werelderfgoed.


Het is het uitgelezen moment om de uitzonderlijke natuur van het Zoniënwoud en de bescherming ervan door programma’s als UNESCO, LIFE en Natura 2000 in de kijker te zetten.


Verschillende activiteiten bieden je die dag de kans om op een leuke manier deze uitzonderlijke natuur te ontdekken, kennis te maken en ideeën uit te wisselen met de betrokkenen van het bos (partners, beheerders, bospersoneel, buurtbewoners, …).


Mars door het Zoniënwoud voor Natura 2000


De wandeling die vertrekt vanuit Bosvoorde leidt je langs de UNESCO bosreservaten– de best beschermde delen van het bos – naar Groenendaal.


In het bosreservaat krijg je toelichting over de prachtige en uitzonderlijke natuur, de diverse fauna en flora die het Zoniënwoud rijk is en hoe men dankzij de hulp van verschillende programma's ervoor kan zorgen dat deze natuur de nodige bescherming krijgt.


Ecoducten wandelingen in Groenendaal


In Groenendaal bieden de gidsen van Natuurgroepering Zonienwoud (NGZ) die dag een wandeling aan door het grootste loofbomenwoud van België naar het “ecoduct van Groenendaal”. Tijdens de wandeling wordt het verhaal verteld van de versnippering van het Zoniënwoud en wat er aan te doen valt. Maar we kijken ook naar de rol van het Zoniënwoud in het geheel van de Brabantse Wouden, het nationaal park in wording dat een grote versterking zal zijn voor het Natura 2000-netwerk.


 Er worden vijf vertrekmomenten aangeboden die alle starten en eindigen aan het Bosmuseum Jan van Ruusbroec in Groenendaal (Duboislaan 2, 1560 Hoeilaart):


om 9u30, om 10u, om 10u30, om 14u en om 14u30.


De deelnemers van de wandelingen met vertrek om 14u en om 14u30 kunnen achteraf ook genieten van een gratis drankje aan het Bosmuseum.


De wandelingen verlopen in het Nederlands, duren ca. 2u30 en het parcours is ca. 5km.


Feestelijke drink aan het bosmuseum


Alle wandelingen komen samen en eindigen aan het Bosmuseum van Groenendaal waar de dag om 16u. afgesloten wordt met een feestelijke drink!


Deelname is gratis, maar inschrijven is noodzakelijk.