NL | FR | EN | DE

2de zondagwandeling: Thema open monumentendag

 Tweede zondagwandeling in samenwerking met Natuurpunt CVN, voorafgegaan door een lezing in het Bosmuseum Jan Van Ruusbroec van 11u tot 13u. Onder de middag is er mogelijkheid tot picknick (zelf mee te brengen) in het bosmuseum.


De lezing heeft als onderwerp “Geschiedenis en werking van bakovens en een nieuwe toekomst voor het bakhuis in Groenendaal”.


Vlaanderen telt duizenden oude bakovens. Ze zijn getuigen van een recent verleden waarin ieder gezin zijn eigen brood bakte. Alleen, of samen met de buren.


Kom alles te weten over de geschiedenis van bakovens en over hoe je zo’n vervallen bakoven weer tot leven wekt. Een bakoven verbindt mensen met elkaar en ook met het ambacht, de natuur en met het thema voeding.


Onze gastspreker is Dirk Lembrechts, bouwkundig monumentenwachter sinds 2010 en werkzaam bij de Dienst Erfgoed van de provincie Vlaams-Brabant. Dirk is gepassioneerd door bakovens sinds 2013. Hij is mede-auteur van het boek ‘Bouwen om te bakken’. Dit boek gaat over de bouw, het gebruik en de restauratie van bakovens.


De lezing is van 11u tot 12.30u. Wil je de lezing bijwonen? Schrijf je dan in, de plaatsen zijn beperkt tot 30 personen.


Aansluitend aan de lezing is er een korte toelichting over de toekomstplannen van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), Koninklijke Heemkundige Kring Het Glazen Dorp vzw, Natuurpunt CVN en Natuurgroepering Zoniën voor het bakhuis in Hoeilaart.


Het bakhuis, daterend van 1778, bevindt zich tegenover het Bosmuseum Jan Van Ruusbroec. ANB heeft besloten deze bakoven een tweede leven te geven en in de loop van 2020 te starten met de restauratie.


De bakoven zal de komende jaren een belangrijke rol spelen in de natuur-en milieu-educatieve werking en publiekswerking van het museum.


Na de lezing is er de officiële inhuldiging en eerste steenlegging van de restauratie van de bakoven in aanwezigheid van Tim Vandenput, Burgemeester van Hoeilaart.


Om 14u00 vertrekt vanaf het Bosmuseum de wandeling met gids van Natuurgroepering Zoniën vzw met als thema Landschappen erfgoed”, tevens het officiële thema van openmonumentendag 2019. Een boeiende natuurwandeling met bijzondere aandacht voor de landschappelijke beheeringrepen (beheer van bosranden, open plekken en maaibeheer). Voor de wandeling hoef je je niet in te schrijven.


Maar die dag zal er nog meer gebeuren!


De hele dag zal het Bosmuseum open zijn 'achter de schermen': tonen van de bijzondere erfgoedaspecten alvorens men (waarschijnlijk in 2020) met de verbouwingen zal beginnen.


Men zal ook met een kleine tentoonstelling het erfgoedverleden en de toekomstige verbouwingen visualiseren. 


 


 


 


Zowel de wandeling als de lezing zijn gratis. Honden zijn niet toegelaten.


 


 


 


Voor de wandeling hoeft u niet in te schrijven. Meer info en inschrijven voor de lezing: www.cvn.natuurpunt.be